Blog

Sunn og spennende mat for én

Generasjonen som blir kalt «millennials» er mer opptatt av sunt kosthold enn tidligere generasjoner, og miljøbevissthet spiller også en stor rolle i matvalg. Dessverre er levekostnader mye dyrere enn det var for bare én generasjon siden, og lønnsnivåer reflekterer ikke denne forandringen. Billig mat er dårlig mat, og studenter og hardtarbeidende, unge voksne trenger mye energi og sunne kropper for å takle de økende kravene i arbeidslivet. Flere unge voksne ser etter lån med lave renter fra centum.no for å kunne opprettholde livsstilen de jobber for. Siden husleie er dyrere enn før, går det ut over matbudsjettet.

De fleste av oss vet godt hvilken mat som er sunn, eller rettere sagt, vi vet godt hvilken mat som ikke er det, men det hjelper lite når vi ikke har tid til å lage rettene vi egentlig trenger og ønsker. Nylig utdannede mennesker som er i startfasen av sin karriere jobber lange dager, og verdsetter søvn mer enn forseggjorte måltider. Siden det er mye vanligere enn før å bo alene til langt ut i 30-årene, har mange etterlyst oppskrifter, råd og tips om sunne og spennende matvaner for én.

Hvilke retter kan man lage fra bunnen av som ikke tar mer enn en halvtime, og som samtidig har alle næringsstoffer et voksent menneske trenger? Et godt tips er å fokusere på de tre hovedmåltidene. En lett frokost med god kaffe eller te, en lunsj som ikke gjør deg trøtt men som fungerer som en energiboost, og en middag som er noe tyngre enn de to første måltidene. Mellom de tre kan man spise søte frukter og grønnsaker, slik at man holder på energien uten å få det mye omtalte «sukkerrushet».

Om morgenen tar man ut røra som har stått i kjøleskapet over natten, og drikker kaffe mens jernet skal bli varmt. Strø bær eller honning over eller bland det inn i røren. Lunsj på jobben kan være en suppe som metter, slik som grønnsakssuppe. Hvis man trenger mer protein enn det grønnsakene gir, kan man legge til egg i nesten alle supper. Middager kan bestå av kjøtt med lite kolesterol, slik som kylling og lam. Prøv å bytte ut poteter og pasta med proteinrike grønnsaker, slik som avokado.

Frokosten til neste dag kan forberedes mens man lager middag for å spare tid. For eksempel kan man lage røre til sunne pannekaker og vafler kvelden før og sette i kjøleskapet. Som tilbehør kutter man opp frukt, bær eller grønnsaker. Bær på boks kan strøs på vaflene og/eller pannekakene, og slik får man en frokost man gleder seg til på fem minutter. Det samme kan tas med på jobb i en matboks. Søte grønnsaker holder lysten på kjeks og lignende unna. Det er lett å ty til småspising ved pulten på grunn av stress, men så lenge man holder seg til grønnsaker, er kropp og sinn takknemlig!

appdev