Blog

Lyder kan påvirke matopplevelsen

Musikk kan påvirke hvordan du opplever at maten smaker. Dersom du spiser bitter mat, så kan du gjøre den søtere ved å sette på fin musikk med for eksempel bluetooth hodetelefoner. Noen sier gjerne at du spiser med øynene, men det er kanskje også med ørene.

Gode headsett til matlagingen

Når du trenger litt tid for deg selv mens du lager mat så lønner det seg å ha et par med bluetooth hodetelefoner. Det passer også fint å nyte musikken eller en podcast med bluetooth hodetelefoner mens du venter på at maten blir ferdig. Med trådløse headsett så slipper du ulempen med at ledningene fletter seg eller henger seg opp i ting slik at det rykkes ut av ørene dine. For ikke å nevne lengre batteritid og muligheten til å legge dem sammen etterpå.

Hvordan lyd og smak henger sammen

Nå har det seg slik at lyder påvirker hvordan maten smaker. Høye lyder fra fløyter kan få maten til å smake søtere, mens dype toner fra bass får maten til å smake mer bittert. Det betyr at musikken eller lydene forteller hjernen om maten du spiser. Mørk sjokolade eller kaffe forbindes med dype toner. Sitrongodteri og appelsin kan forbindes med høye toner. Salte lyder er for kompliserte da det tar lengre tid å utvikle seg hos mennesker. Det vil si at mennesker ikke får respons på salt før senere i livet. I et eksperiment ble det utført en test mellom de som fikk karamell med bitter musikk i bakgrunnen og de som fikk karamell med søt musikk i bakgrunnen. De som fikk søt musikk syntes at karamellen smakte søtt, mens de med bitter musikk syntes karamellen smakte mer bittert. Ved at en smak endres via egne lyder og frekvenser så skyldes det hjernens forbindelse med at det er en ubehagelig lyd som forbindes med noe ubehagelig. Ikke selve smaken endres, men opplevelsen av det. Smaker du noe veldig surt, forbindes det med noe ubehagelig i likhet med skarpe lyder som oppleves ubehagelig. Hjernen kan også koble ubehag med ubehag. Lydgeneratorer har også blitt brukt for folk slik at de kan skru volumet for å matche smaken av hva de smakte. Dette ble testet på blant annet supersmakere som er mer følsomme for smak enn andre, noe som kanskje du kan være. I testen så skrudde supersmakerne lyden opp høyere enn andre. Noe som kan tyde på hvordan lyd og smak henger sammen.

appdev