Blog

Pasta – hvor har den egentlig sin opprinnelse?

Hvor pastaen egentlig har sin opprinnelse fra handler mye om hva du definerer pasta som. Det er funnet flere indikasjoner på at de gamle etruskerne laget en hvete- og eggedeig, men denne ble ikke kokt, men bakt. Det er også gjort oppdagelser av gamle redskaper som ser mistenkelig ut som redskaper for å lage pasta hele 3000 år tilbake i tid.

Noen mener det begynte med de gamle grekerne

De gamle grekerne laget en slags deig som var flat og som kan minne om lasagneplater. Kunnskapen om å blande egg og hvete med vann var kjent i lang tid tidligere. Men denne deigen ble stekt på varme steiner, og hvis vi velger å kalle dette baking, handler det heller mer om persepsjon. I det 1.århindre kom også romerne på banen med en rett som besto av flere lag med fisk eller kjøtt, noe som kan minne om vår tids lasagne.

Andre mener at pastaens har sin opprinnelse fra Arabia

På slutten av 500-tallet var nuddelkoking ikke et uvanlig syn. At tilberedning av pastalignende mat som tagliatelle fra de arabiske land, danner et grunnlag for påstanden om at pasta ble fraktet fra Arabia til Italia. Tilbake da araberne invaderte den italienske øya Sicilia, tok de ganske sikkert med seg langreist mat på den lange overfarten.

Tok Marco Polo med seg pasta fra Kina?

Noen påstår derimot at Marco Polo pakket med seg pasta når han og mannskapet hans kom hjem fra Kina i år 1295. Problemet med denne påstanden er at det er blitt funnet en rekke italienske kokebøker som beskriver pastaretter. Disse var imidlertid 20 år eldre. Det er imidlertid ganske så sikkert at Marco Polo støtte på pasta i løpet av reisen. Som vi vet, er Kina en av verdens eldste sivilisasjoner, og av den grunn er det ikke usannsynlig at pasta har eksistert der i mange, mange år tidligere.

Pastaen kom til den nye verden

På midten av 1300-tallet var pastaen allerede svært populær og spredte seg dermed til Amerika, den nye verden, ettersom det var der italienske og spanske oppdagere seilte. I den gamle verden fortsatte pastaen også å spre seg, med tilberedning av pasta i italienske klostre helt tilbake til 1400-tallet. På 1600-tallet var pastaen blitt en vanlig matrett å se over hele Italia.

appdev