Blog

Verdens mest anvendelige dyr – kua

I noen land er den hellig, mens i andre land lar man den være. I Norge er kua et husdyr vi ikke kan klare oss uten. Ikke bare fordi den står som et symbol på norsk landbruk, men også fordi den er så anvendelig. Lite gjør den ut av seg der den beiter på marka eller koser seg i båsen.

Men hvorfor er kua så lett å like, og hva gir den oss egentlig. La oss starte et sted man ikke først tenker på.

Kuas skinn

Kuas skinn kan brukes til mye forskjellig. Et slitesterkt kuskinn kan bli tepper man pynter med i stua, men også klær som vest, bukse og slips. Kuskinn har solide fibre som gjør at det både er sterkt, men også varmer. Det må den ha for å tåle norsk klima. Man kan velge mellom mange typer kuskinn, slik som “tricolor”, eksotisk eller sort og hvit. Kan du tenke deg å pynte med kuskinn, da har du gjort et riktig valg.

Storfe kua

Storfe kua gir oss kjøtt. Enten i form av deilige fileter eller for eksempel kjøttdeig. Selv om kua er en drøvtygger, så har den en muskuløs kropp. Det fins over 2 millioner kyr i Norge og av dem blir over 40% av dem til retter på middagsbordet.

Melka fra kua

Nordmenn er et av de folkeslagene som drikker mest kumelk. Selv etter at vi har blitt voksne drikker vi kumelk. Om dette er naturlig er en helt annen sak, men vi kan også bruke melk i matlaging. Blandet inn i deiger og bakverk er kumelk en selvfølge. Enten som vanlig melk, eller krem og fløte.

En god venn

Kua er som husdyr flest, de er trofaste og alltid glad for å se deg. De er selvfølgelig også sultne, en ku spiser nesten 30 kilo for hver dag. Pass på kua di, den gjør deg glad og er viktig for deg.

appdev